1. Dweil niet met heet water

Dweilen doe je best met koud tot lauwwarm water. Het is verleidelijk om te kiezen voor heet water, aangezien dit sneller verdampt. Daar zit helaas ook de fout! Wanneer poetswater verdampt, blijven zeepresten en vuil achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen op de vloer verschijnen en dat de vloer plakt.

Hoe moet het dan wel? Dweil met koud water met een klein beetje allesreiniger erin. Vervang regelmatig je sop en werk liefst met twee emmers. In de tweede emmer spoel je je vieze dweil uit. Ga voor het dweilen ook even met de stofzuiger over de vloer om strepen te vermijden.

2. Zet een emmer met warm water nooit op een verhoogd oppervlak

Een emmer die je op een stoel of trapladder plaatst, kan omvallen. Zo loop je het risico om je te verbranden en dat willen we natuurlijk te allen koste vermijden. Vul emmers ook nooit volledig: ze zijn zwaar en belastend voor je rug. Vul een emmer liever half.

3. Loop geen risico op vallen! 

Poets je de trap? Let er dan op dat die opgeruimd is, dat je één trede per keer neemt, van boven naar beneden werkt en droge schoenen draagt. Gebruik ook een draadloze stofzuiger of kruimeldief, zodat je niet over een kabel kan struikelen. Moet je materiaal mee verplaatsen, zorg dan steeds dat je één hand vrij hebt.

Maak je gebruik van een trapladder? Zorg dan dat die in goede staat is, volledig uitgeklapt is en stabiel op de vloer staat. Plaats een trapladder NOOIT op een ander verhoogd oppervlak, zoals een tafel. Ga niet hoger dan drie treden, hou je lichaam binnen de ladderbomen en blijf met beide voeten op de trapladder staan.

4. Gebruik geen te natte doek om elektronische toestellen af te vegen 

Let op dat je poetsdoek niet te nat is als je de tv, computer of radio afveegt. Het is mogelijk dat het toestel water absorbeert en dat er vocht in het toestel komt, waardoor er storingen ontstaan of het toestel zelfs kapotgaat. Zorg dus dat de vochtige doek goed uitgewrongen is en droog best na met een droge doek.

5. Laat geen kaarsen of theelichtjes branden

Blaas kaarsen en theelichtjes altijd uit vooraleer je begint met schoonmaken. Zo vermijd je brandgevaar.

6. Was geen ramen op een warme zonnige dag

De zon zal het water doen verdampen, waardoor je grote strepen op de ramen krijgt. Kies dus voor een frissere ochtend met een bewolkte hemel en je ramen zullen blinken als nooit tevoren!

7. Zorg dat je stof niet verplaatst

Je probeert stof van de kast te vegen, maar het eindigt op een hoopje in een hoekje. Dat gebeurt vaak als je werkt met plumeaus of stofdoeken. Gebruik daarom voor grote oppervlakken een stofzuiger en voor kleinere oppervlakken een handstofzuiger of microvezeldoek, zodat het stof wordt opgenomen.

8. Snijd je niet bij het afwassen!

Draag eerst en vooral handschoenen tijdens de afwas. Glazen was je best niet allemaal tegelijk af, aangezien deze tegen elkaar kunnen botsen en barsten. Let extra op met wijnglazen: de voet kan afbreken! Pas ook op met (te) warm water: het glas kan breken door het temperatuurverschil. Messen was je apart af en de scherpe kant van het mes draai je van je weg. Gebroken glas haal je met een keukentang uit de afwasbak.

9. Meng geen schoonmaakproducten

Een beetje van dit en een geutje van dat, zo wordt alles extra proper! Nee, absoluut niet doen. Je kan bepaalde oppervlakken, zoals parket of marmer, er goed mee verpesten. Bovendien kan het mengen van producten ook zeer gevaarlijk zijn voor je gezondheid, aangezien je niet weet hoe sommige stoffen op elkaar reageren. Een echte no go dus.

Lees ook. Veilig gebruik van producten door onze huishoudhulpen

10. Spuit nooit schoonmaakmiddel rechtstreeks op een oppervlak

Hier kan je bijvoorbeeld een stoffen zetel helemaal mee vernielen. Breng het product eerst aan op een doekje (niet te veel) en veeg dan in een z- of s-beweging.

Wist jij dit als poetsexpert al allemaal? Misschien is een job als huishoudhulp bij Home Maid dan wel iets voor jou!
Meld je hier aan.

Deel via social media